Το οσομπούκο πήρε το όνομα του από τη λέξη osso= κόκκαλο και τη λέξη buko=τρύπα δηλαδή κόκκαλο με τρύπα, τοπικά δε μεταξύ Ιταλών αναφέρεται και ως oss bus. Το μεδούλι, στο εσωτερικό του κόκκαλου, απελευθερώνει έξτρα νοστιμιά και για τους μερακλήδες είναι τέλειος μεζές. Αυτό το φαγητό, στην Ιταλία σερβίρεται παραδοσιακά με ριζότο μιλανέζε που είναι είναι ρύζι με σαφράν και με μία δροσερή, ωμή όχι μαγειρεμένη, σάλτσα που ονομάζεται «γκρεμολάτα» και είναι συνδυασμός από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο. Ακόμη σερβίρεται με πουρέ πατάτας, ακόμα μπορεί να συνοδευτεί και με πολέντα. Στο οσομπούκο το κρέας πρέπει να λιώνει, να πέφτει από το κόκκαλο. Το «ζελέ» που περιέχει, αν είναι καλά σιτεμένο, θα το μελώσει, θα το κάνει λουκουμάκι. Ένα φαγητό που θα σας μείνει αξέχαστο, με απίστευτα πλούσια γεύση και μοναδικά αρώματα!