Οι λέξεις «γαρδούμιο» και η «πλεκτή» δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας, γαρδούμπα και κοκορέτσι αναφέρονται ακόμη και στα ομηρικά έπη. Και μάλιστα ο τρόπος που τα έφτιαχναν, δε διαφέρει και πολύ από τον τωρινό.
Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Πριν «πλέξουν» το κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι καθάριζε από τα τυχόν μικρόβια αλλά και αφυδάτωνε το έντερο, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα. Η γεύση του μελιού δεν ήταν έντονη απλά βελτίωνε την υφή του.