Τα burgers ,αν και ταυτισμένα με την Αμερικάνικη κουλτούρα, έχουν άλλο τόπο καταγωγής.Γύρω στα 1200 μ.Χ. στά υψίπεδα της Μογγολίας οι πολεμιστές του Τσενγκις Χάν «κιμαδοποίησαν» πρώτοι το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλλες των αλόγων τους. Βέβαια, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, εφευρέτης θεωρείται ο Louis Lassen,εστιάτορας στο Connecticut της Αμερικής, όπου προσπαθώντας να εξυπηρετήσει έναν ανυπόμονο πελάτη το 1895, σέρβιρε ένα μπιφτέκι ανάμεσα από δυο φέτες ψημένου ψωμιού κι έτσι γεννήθηκε το σημερινό burger!
Η αραβικής προέλευσης λέξη κεμπάπ, που χρησιμοποιείται ευρέως στη γαστρονομία της Μέσης Ανατολής, δηλώνει τη «στεγνή» μέθοδο μαγειρέματος απευθείας στη φωτιά ή μέσα σε γάστρα. Aκούγοντας τη λέξη κεμπάπ, εκτός από λιγούρα, έρχεται στο μυαλό όλων το ψητό κρέας στα κάρβουνα, στην οθωμανική κουζίνα, όμως, το κεμπ είναι το φαγώσιμο που ψήνεται χωρίς να προστεθεί νερό.
Οι κεφτέδες ή τα κεφτεδάκια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο γεμάτο αναμνήσεις και αρώματα. Θεωρείται απόλυτο Ελληνικό “comfort food”. Η λέξη κεφτές προέρχεται πιθανότατα από το Περσικό «κοφτά» (kofta) από το οποίο έχουν ονοματίσει τα κεφτεδάκια τους όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Το «κοφτά» ίσως σχετίζεται πάλι με το αντίστοιχο Βυζαντινό «κοπτόν». Σε κάθε περίπτωση, όταν αναφέρεται η λέξη «κεφτεδάκια» ακολουθούν χαμόγελα ευτυχίας!