Συστατικά
Για τις µελιτζάνες- 12 µελιτζάνες τσακώνικες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 3-4 µέτριες πιπεριές κέρατο, καθαρισµένες από σπόρια και κοτσάνια, σε κοµµάτια
- 2 µεγάλες ώριµες ντοµάτες, σε στρογγυλές φέτες
- αλάτι
Για τη γέµιση µε τας κεµπάπ
- 500 γρ. τας κεμπάπ χοιρινό
- 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, τριµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 80 ml λευκό ξηρό κρασί
- 300 γρ. ώριµες ντοµάτες, τριµµένες
- 1 φύλλο δάφνης
- τα φύλλα από 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκοµµένα, ή 1 κουταλιά ξερό, κοπανισµένο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας, αραιωµένος σε 500 ml ζεστό νερό
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τας κεµπάπ:
- Βάζουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, µέχρι να κάψει.
- Ρίχνουµε το κρέας και το ψήνουµε για 4 - 5 λεπτά, µέχρι να βγάλει τα υγρά του. Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για µερικά λεπτά ακόµη, µέχρι το κρέας να πιει τα υγρά που έχει βγάλει και να στεγνώσει.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο, ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουµε για 5 λεπτά, µέχρι το κρεµµύδι να χρυσίσει.
- Σβήνουµε µε το κρασί, αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και ρίχνουµε τις τριµµένες ντοµάτες, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και τον αραιωµένο πελτέ. Ανακατεύουµε και αφήνουµε να πάρει µια βράση.
- Τότε χαµηλώνουµε ελαφρώς τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοµαγειρεύουµε για περίπου 45 λεπτά ή µέχρι το κρέας να µαλακώσει.
- Στη διάρκεια του µαγειρέµατος ελέγχουµε το φαγητό και, αν το υγρό έχει σωθεί, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
- Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουµε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά.
- Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τις µελιτζάνες, τις χαράζουµε κατά µήκος βαθιά, σε µία πλευρά µόνο, τις βάζουµε σε µια λεκάνη µε αλατισµένο νερό και τις αφήνουµε για 30΄. Τις στύβουµε και τις σκουπίζουµε καλά.
- Με ένα πινέλο τις αλείφουµε µε ελαιόλαδο από όλες τις µεριές. Λαδώνουµε ελαφρώς ένα µέτριο ταψί, τις απλώνουµε µέσα µε τη σχισµή τους προς τα πάνω και τις ψήνουµε για 10 - 15 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν και να υποχωρούν όταν τις πιέζουµε µε ένα πιρούνι.
- Βγάζουµε το ταψί και ανοίγουµε τη σχισµή κάθε µελιτζάνας ώστε να σχηµατιστεί µια µέτρια κοιλότητα στη σάρκα τους. Μοιράζουµε το µείγµα του τας κεµπάπ µαζί µε σάλτσα.
- Σκεπάζουµε τη γέµιση κάθε µελιτζάνας µε 1-2 φέτες ντοµάτας και 2-3 κοµµάτια πιπεριάς - έτσι προστατεύουµε την επιφάνεια της γέµισης από το στέγνωµα. Τις ψήνουµε για 20-30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
- Τις σερβίρουµε ζεστές ή χλιαρές.
Χρόνος Εκτέλεσης 50'
Χρόνος Ψησίματος 90'
Μερίδες 4
Βαθμός Δυσκολίας 3