Συστατικά

Για τις µελιτζάνες
  • 12 µελιτζάνες τσακώνικες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 3-4 µέτριες πιπεριές κέρατο, καθαρισµένες από σπόρια και κοτσάνια, σε κοµµάτια
  • 2 µεγάλες ώριµες ντοµάτες, σε στρογγυλές φέτες
  • αλάτι
Για τη γέµιση µε τας κεµπάπ
  • 500 γρ. τας κεμπάπ χοιρινό
  • 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, τριµµένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
  • 80 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. ώριµες ντοµάτες, τριµµένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα φύλλα από 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκοµµένα, ή 1 κουταλιά ξερό, κοπανισµένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας, αραιωµένος σε 500 ml ζεστό νερό
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τας κεµπάπ:
  • Βάζουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, µέχρι να κάψει.
  • Ρίχνουµε το κρέας και το ψήνουµε για 4 - 5 λεπτά, µέχρι να βγάλει τα υγρά του. Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για µερικά λεπτά ακόµη, µέχρι το κρέας να πιει τα υγρά που έχει βγάλει και να στεγνώσει.
  • Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο, ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουµε για 5 λεπτά, µέχρι το κρεµµύδι να χρυσίσει.
  • Σβήνουµε µε το κρασί, αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και ρίχνουµε τις τριµµένες ντοµάτες, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και τον αραιωµένο πελτέ. Ανακατεύουµε και αφήνουµε να πάρει µια βράση.
  • Τότε χαµηλώνουµε ελαφρώς τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοµαγειρεύουµε για περίπου 45 λεπτά ή µέχρι το κρέας να µαλακώσει.
  • Στη διάρκεια του µαγειρέµατος ελέγχουµε το φαγητό και, αν το υγρό έχει σωθεί, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
  • Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουµε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά.
Μελιτζάνες (τις ετοιµάζουµε όση ώρα µαγειρεύεται το κρέας):
  • Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τις µελιτζάνες, τις χαράζουµε κατά µήκος βαθιά, σε µία πλευρά µόνο, τις βάζουµε σε µια λεκάνη µε αλατισµένο νερό και τις αφήνουµε για 30΄. Τις στύβουµε και τις σκουπίζουµε καλά.
  • Με ένα πινέλο τις αλείφουµε µε ελαιόλαδο από όλες τις µεριές. Λαδώνουµε ελαφρώς ένα µέτριο ταψί, τις απλώνουµε µέσα µε τη σχισµή τους προς τα πάνω και τις ψήνουµε για 10 - 15 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν και να υποχωρούν όταν τις πιέζουµε µε ένα πιρούνι.
  • Βγάζουµε το ταψί και ανοίγουµε τη σχισµή κάθε µελιτζάνας ώστε να σχηµατιστεί µια µέτρια κοιλότητα στη σάρκα τους. Μοιράζουµε το µείγµα του τας κεµπάπ µαζί µε σάλτσα.
  • Σκεπάζουµε τη γέµιση κάθε µελιτζάνας µε 1-2 φέτες ντοµάτας και 2-3 κοµµάτια πιπεριάς - έτσι προστατεύουµε την επιφάνεια της γέµισης από το στέγνωµα. Τις ψήνουµε για 20-30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
  • Τις σερβίρουµε ζεστές ή χλιαρές.

Χρόνος Εκτέλεσης 50'

Χρόνος Ψησίματος 90'

Μερίδες 4

Βαθμός Δυσκολίας 3